Ensiapu ja päivystys

  Hätätilanne:
  Soita 112

  Kiireellinen tilanne, ensiapu:
  Kymenlaakson keskussairaala
  05 220 5000
  Pohjois-Kymen sairaala
  020 615 1601

  Terveyskeskuspäivystys
  Arkisin 16-22 ja viikonloppuisin 8-22
  Kymenlaakson keskussairaala 05 234 8688
  Pohjois-Kymen sairaala 020 615 1601
  Kotkalaisten päiväpäivystys arkisin 8-16
  Soita
  oma terveysasema:
  Kotkansaari 05 234 7970
  Karhula 05 234 7971
  Länsi-Kotka 05 234 7970

  Hammaslääkäripäivystys (viikonloppuisin ja arkipyhinä 10-11 ilman ajanvarausta):
  Kouvolan terveysaseman hammashoitola

  Marjoniementie 10 B-ovi

  45100 Kouvola

  puh. 020 615 7357

  Ei-kiireelliset asiat:
  Kymenlaakson keskussairaala
  05 220 51 (vaihde)


   

  Keskussairaalan ensiavussa ja yhteispäivystyksessä hoidetaan sellaiset äkilliset sairaudet, joiden tutkiminen ja hoito ei voi odottaa seuraavaan arkipäivään. Tämä hoidon tarpeen arvio tehdään kohdallasi lähettävän lääkärin toimesta tai ottaessasi yhteyttä/tullessasi päivystykseen.

  Päivystyksessä hoidetaan aina kiireellistä apua tarvitsevia potilaita. Potilaiden hoitojärjestys määräytyy sairauden tai vamman vakavuuden ja avun kiireellisyyden mukaan. Tämän takia voit joskus joutua päivystyksessä odottamaan mielestäsi kiusallisenkin pitkään. Odottaminen johtuu siitä, että joku tarvitsee apuamme sinuakin kipeämmin. Näissä tilanteissa toivomme sinulta kärsivällisyyttä – pyrimme aina hoitamaan sinut mahdollisimman nopeasti.

  Sairastuessasi äkillisesti on ensisijainen hoitopaikka normaaliin virka-aikaan aina oma terveysasema. Kotkalaisten päiväpäivystys on Kymenlaakson keskussairaalassa. Päivystyksessä tehdään sinulle hoidon tarpeen arviointi ja sinut lähetetään tarpeen mukaan keskussairaalan ensiapuun.

  Keskussairaalan yhteispäivystyksessä hoidetaan yleislääkäripäivystys (terveyskeskuspäivystys) Kotkan, Pyhtään, Miehikkälän ja Virolahden asukkaille iltaisin ja viikonloppuisin sekä yöaikaan edellisten lisäksi myös haminalaisille. Myös loviisalaiset voivat halutessaan tulla yhteispäivystykseen. Yleislääkäripäivystykseen voit tulla ilman lähetettä, mutta toivomme sinun soittavan etukäteen.

  Soittaessasi tai tullessasi päivystykseen arvioidaan sairautesi vakavuus ja hoidon kiireellisyys. Joskus tilanne onkin niin hyvä, että et tarvitsekaan tutkimusta ja hoitoa päivystyksessä ja sinut ohjataan ottamaan yhteyttä omaan terveysasemaan normaaliin virka-aikaan.

  Keskussairaalan ensiavun erikoissairaanhoidon päivystys vastaa koko Kymenlaakson vaativammasta erikoislääkäritasoisesta päivystyksestä. Päivystykseen saat lähetteen yleislääkäriltä. Myös soittaessasi päivystykseen voidaan sinut pyytää tulemaan suoraan ensiapuun. Vakavissa tilanteissa voit tulla ensiapuun luonnollisesti myös suoraan ilman lähetettä. Vähänkin epäselvissä tilanteissa toivomme sinun kuitenkin soittavan etukäteen, ellei soittaminen vie liikaa aikaa.

  Jos sairautesi tai vammasi on niin vakava, että joudut ottamaan suoraan yhteyttä Hätäkeskukseen, annetaan sieltä sinulle selkeät toimintaohjeet. Tarvittaessa Hätäkeskus lähettää ambulanssin paikan päälle tutkimaan ja hoitamaan sinua. Sairaankuljettajat osaavat antamansa ensihoidon jälkeen tuoda sinut oikeaan hoitopaikkaan.